De dr. Ludidi Vastenmethode

01 May 2019
Intermittent fasting
De dr. Ludidi Vastenmethode

Het is super hip maar wat is Intermittent Fasting eigenlijk? Intermittent Fasting wordt ook wel periodiek vasten genoemd en het is een van de populairste hypes op het gebied van dieet en bewuste voeding. Door rekening te houden met wanneer je eet (en wanneer je niet eet) kan je je lichaam helpen om je voeding beter te verwerken. Deze methode kan je helpen bij afvallen, bij het vetbeteren van sportprestaties of als je gezonder wilt eten.

De Vastenmethode van Dr Ludidi

De Vastenmethode is vernieuwend en anders. Het is geen dieet, maar een methode. Een manier om meer grip te krijgen op de keuzes die je maakt, maar vooral ook op de gevolgen daarvan. Wat kun je ervan verwachten? Een gezonder en vitaler leven, waarbij keuzevrijheid centraal staat. Beperkingen wat betreft onze voeding – minder vet, minder koolhydraten, geen brood enzovoort – hebben ons vooralsnog niet verder gebracht. Tot nu toe keken we vooral naar hoeveelheden en naar wat we eten. Soms doen we het net iets anders, bijvoorbeeld minder koolhydraten eten of juist minder vet. Maar we doen vooral veel van hetzelfde: minder. Wannéér we eten, of misschien wel juist wanneer we níét eten, bleef grotendeels onderbelicht, of zelfs ónbelicht. Wat dat betreft is een aanpak die uitgaat van langdurige perioden van niet eten zeker anders en vernieuwend. Maar deze aanpak is niet per se nieuw. Het (opnieuw) ontdekken van onderbroken vasten biedt je de kans zelf de regie in handen te nemen over je gezondheid.

Nieuwe inzichten
‘Regelmatig eten’ is net als ‘minder koolhydraten’ of ‘minder vetten’ een veelgehoord argument om controle te krijgen over je gezondheid. Veel wetenschappelijke studies tonen aan dat je kunt afvallen door meerdere maaltijden verdeeld over de dag te eten, en dat dat een gezonder perspectief biedt. Die studies gaan vaak uit van calorierestrictie: het aanzienlijk verminderen van de hoeveelheid energie die je bij elke maaltijd binnenkrijgt. Zo damt het principe van energierestrictie de vrijheid die ‘regelmatig eten’ lijkt te bieden in. Het mechanisme waar deze onderzoeken zich op richten, is het negatief beïnvloeden van je energiebalans. Door minder energie binnen te krijgen dan je gebruikt val je af, is het idee. En ja, dat werkt, zij het maar kort. Want na enige tijd gaat het lichaam in de spaarstand en verzet het zich tegen verder gewichtsverlies. Veel
mensen die een low calorie-dieet hebben gevolgd, zullen herkennen dat ze na een periode van vlot gewichtsverlies langzaam weer terugvielen naar hun oude gewicht, en misschien zelfs wel daarboven kwamen. Dat is een cadeautje van het lichaam, dat zichzelf zo beschermt
tegen een mogelijke periode van energietekort.

De Dr. Ludidi methode

De Dr. Ludidi Vastenmethode laat zien dat vasten eigenlijk heel makkelijk is. Ook laat de jonge doctor zien hoe ons huidige eetpatroon tot stand is gekomen en waarom we het vaak lastig vinden om een gezonde leefstijl vol te houden. Hij helpt je beter te begrijpen hoe je lichaam werkt en reageert op eten en waarom je bepaalde keuzes maakt. Met onderbroken vasten krijg je grip op je gezondheid en het mooie is dat er maar weinig regels zijn. Dat het ook nog lekker kan zijn bewijzen de recepten uit het boek, die dr. Ludidi samen met chef-kok Frank van Thiel ontwikkelde. Ook jij kan het!

Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Fictie

Fictiefonds

Spectrum geeft nu ook fictie uit

Wij zijn ontzettend trots dat we een fictiefonds gaan opbouwen! lees meer

Pages