Hét boek over het veelbesproken Mexicaans-Amerikaanse grensland

18 January 2019
Actueel
Hét boek over het veelbesproken Mexicaans-Amerikaanse grensland

Het is hét onderwerp van dit moment: de shutdown van de Amerikaanse overheid. Ruim 800.000 ambtenaren zitten thuis of werken door, voorlopig zonder salaris. De reden hiervoor? De Democraten die weigeren geld uit te trekken voor de grensmuur tussen Amerika en Mexico – en Trump die op zijn beurt weigert mee te gaan met het compromis van de Senaat voor extra grensbeveiliging. Zijn laatste redmiddel is het uitroepen van de noodtoestand, maar zal hij echt zo ver gaan?

Het was dan ook de meest tastbare belofte waarmee hij in het Witte Huis belandde: als president zou Donald Trump een muur bouwen langs de volledige zuidgrens met Mexico. Volgens hem de oplossing van de humanitaire en veiligheidscrisis die er al jaren speelt. Maar twee jaar na zijn verrassende verkiezingswinst staat de muur er nog niet en lijkt hij er – in ieder geval binnenkort – ook niet meer te komen.

Maar wat speelt er nu precies in dat veelbesproken grensland? Merijn de Waal (buitenlandredacteur van NRC Handelsblad) reisde de afgelopen twee jaar uitvoerig langs de grens om dit uit te zoeken. Hij trok op met migranten en ging op patrouille met agenten van de Border Patrol. Hij interviewde een huurmoordenaar in Mexico, een drugshandelaar in de VS en Trump-aanhangers die het narcogeweld juist vrezen. En Merijn ondervond hoe beide landen via handel, cultuur en geschiedenis sterker met elkaar verbonden zijn dan ze vaak zelf beseffen.

Fictie

Fictiefonds

Spectrum geeft nu ook fictie uit

Wij zijn ontzettend trots dat we een fictiefonds gaan opbouwen! lees meer

Pages